Prijs van de Gelijkheid

Wie verdient de Prijs van de Gelijkheid 2022?

Op het Festival van de Gelijkheid gooien we al sinds 2011 hokjes overboord, en zoeken we naar positieve verhalen en alternatieven.

Dat doen we door jaarlijks de Prijs van de Gelijkheid uit te reiken. De laureaten zijn telkens mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. 


De voorbije maanden nomineerde de brede community rond Curieus verschillende namen die in aanmerking komen voor de Prijs van de Gelijkheid. Uit die lijst selecteert het Curieus team, onze Raad van Bestuur en de vorige winnaars een shortlist van 4 kandidaten op basis van de volgende criteria:

  • Het aantal stemmen dat iemand / een organisatie verzamelde

  • Een duidelijke impact op gelijkheid, solidariteit en inclusie door middel van kunst en cultuur

  • Vorige winnaars kunnen de Prijs niet opnieuw winnen

  • De genomineerden hebben geen politieke kleur


De shortlist bestaat uit Refu InterimFatima NooriMusti Önlen en Caroline Pauwels.

De bezoekers aan het achtste Festival van de Gelijkheid bepalen uiteindelijk wie de prijs wint. Elke Festivalbezoeker kan een stem uitbrengen op één van de kandidaten. De winnaar maken we kort na het Festival bekend, de Prijs zelf reiken we in het voorjaar van 2023 uit.

Meer Festival van de Gelijkheid
Fatima Noori

Fatima Noori is een Afghaans vluchtelingenmeisje die als 8-jarige naar België kwam via de ‘bekende’ wegen. In Afghanistan mocht ze als meisje niet naar school. Ze dwong haar broer om zijn leerstof ook aan haar te leren. Nu zit Fatima in het tweede middelbaar en volgt ze STEM-wetenschappen. Met haar debuut wil ze nuance brengen in het vluchtelingendebat.

Refu Interim

Refu Interim is geen écht interimkantoor. Ze zoeken vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België. En brengen zo toffe mensen samen met toffe organisaties.

Caroline Pauwels

Voormalig rector van de Vrije Universiteit Brussel

Musti Önlen

Musti Önlen zorgt er met vzw Homie voor dat een vaak onzichtbare groep, dakloze jongeren, weer aansluiting kan vinden bij de maatschappij.